PvdA: alle kolencentrales sluiten voor 2025

PvdA-Kamerlid Jan Vos
PvdA-Kamerlid Jan Vos © Archief RTV Noord
De PvdA in de Tweede Kamer wil dat alle kolencentrales in Nederland binnen tien jaar worden gesloten. PvdA-Kamerlid Jan Vos bevestigt berichtgeving daarover bij de NOS.
De vijf meest vervuilende centrales worden de komende twee jaar al gesloten, maar dan zijn er nog vijf moderne centrales over, waar ook biomassa wordt meegestookt. Eén van die nieuwe centrales staat in de Eemshaven.
Vos vindt dat Nederland op de klimaattop in Parijs over ruim een week bekend moet maken dat ook die vijf centrales voor 2025 worden gesloten.

Schadeclaims van later zorg

Nederland zou dan het voorbeeld van Groot-Brittannië volgen. Vos hoopt dat de rest van de EU volgt. Eventuele schadeclaims van energiebedrijven moeten later bekeken worden. 'Het gaat nu niet om de financiën, maar om de toekomst van onze aarde. Het klimaatprobleem is ongelooflijk groot.'
Partijen als D66 en GroenLinks pleitten eerder al voor het langzaamaan sluiten van alle kolencentrales.

VVD en CDA tegen sluiting

VVD en CDA steunen de PvdA niet. Volgens VVD-Kamerlid André Bosman gooit de PvdA op deze manier het zorgvuldig opgebouwde energieakkoord het raam uit. Minister Henk Kamp van Economische Zaken sloot dat akkoord in 2013 met veel energiebedrijven en milieuorganisaties. 'Het is heel onverstandig om daar nu zo dwars doorheen te fietsen', aldus Bosman.
Het CDA houdt vast aan een mix van verschillende energiebronnen, om zo de afhankelijkheid van bronnen en producenten te beperken. Kolen maken daar ook deel van uit en dat is ook erkend in het energieakkoord, aldus Kamerlid Agnes Mulder.

Dinsdag debat

Na de uitspraak van de rechter in een klimaatzaak afgelopen juni heeft het kabinet opdracht gegeven te onderzoek welke maatregelen goed zijn voor het nog verder terugdringen van de uitstoot van kooldioxide (CO2). Het sluiten van kolencentrales is daarbij één van de opties.
De Tweede Kamer debatteert dinsdag met premier Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) over de klimaattop.

Reactie Essent

Volgens RWE/Essent - eigenaar van de nieuwe kolencentrale in de Eemshaven - is het snel sluiten van kolencentrales een schijnoplossing.
Volgens het bedrijf ontstaat hiermee een energietekort, met als gevolg hogere prijzen voor zowel consumenten als zakelijke klanten.