Friezen houden voet bij stuk: RUG breidt toch uit naar Leeuwarden

Toen de afspraken werden gemaakt
Toen de afspraken werden gemaakt © Jan Been/RTV Noord
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat toch een University College in Leeuwarden openen. Die wordt onderdeel van Campus Fryslân, een faculteit-in-oprichting van de RUG.
Dat is de uitkomst van overleg maandagavond tussen de gemeente Leeuwarden, de provincie Friesland en de RUG, meldt Omrop Fryslân.

Geen nevenvestiging

Het University College in Leeuwarden wordt geen nevenvestiging van het University College in Groningen, zoals eerst de bedoeling was, maar een zelfstandige, brede bacheloropleiding onder de vlag van de RUG.

In de ijskast

De RUG gaf vorige week aan het University College Fryslân voorlopig in de ijskast te willen zetten. In de stad Groningen bestaat sinds 2014 een University College, maar de belangstelling van studenten valt erg tegen. De RUG wilde eerst orde op zaken hebben bij het University College Groningen, voordat ze een nevenvestiging in Leeuwarden zou openen.

Onacceptabel

Maar voor de Friezen was dit onacceptabel, omdat er harde afspraken zijn gemaakt over de komst van de nieuwe opleiding. Maandagavond is daarom afgesproken dat het University College Fryslân er toch komt. Niet als nevenvestiging, maar als onderdeel van een zelfstandige faculteit van de RUG. Decaan Jouke de Vries zal hiervoor op korte termijn een aanvraag indienen bij het ministerie van Onderwijs.

Friese thema's

Het is de bedoeling dat de nieuwe bacheloropleiding op 1 september 2017 van start gaat. De Friese tak van de RUG mikt uiteindelijk op 400 masterstudenten en 600 studenten voor het University College. Het is de bedoeling dat het University College in Leeuwarden zich vooral richt op thema's die in en voor Friesland belangrijk zijn.