'Burgemeester Den Oudsten verbiedt Satudarah-benefietavond'

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen heeft een benefietavond verboden, omdat motorclub Satudarah mede-organisator van het evenement is. Dat zegt de organisatie.
Armoedegezinnen

De benefietavond zou vrijdag 27 november worden gehouden in buurthuis De Oliemolen aan de Oliemuldersweg in Groningen. De opbrengst van de avond was bedoeld voor kinderen uit armoedegezinnen en kinderen in het asielzoekerscentrum van Groningen.
De organisatie is boos over de afgelasting: 'Den Oudsten heeft geen grondige reden om het af te gelasten. Kijk, als we nou iets verkeerd hadden gedaan in de voorbereiding, dan had hij een goeie reden gehad. Maar dat is niet gebeurd', zegt woordvoerder Bina Likamahua.
'We zetten ons in voor de gezinnen die onder armoedegrens leven, de burgemeester dus niet.
Het is een burgergebeuren. Iemand van de gemeente deed de mededeling en ik heb gevraagd of we om tafel kunnen gaan, maar dat willen ze niet.'
'Het heeft eigenlijk niks met Satudarah te maken, het is een burgergebeuren. Als burgers willen we gezinnen helpen en kinderen in het azc, dezelfde kinderen die door burgemeester met open armen zijn ontvangen. Het enige is dat wij een ondersteunde factor zijn', zegt Likumahua.

Ben Saunders

Leden van de Groningse afdeling van motorclub Satudarah hadden het evenement op poten gezet met stichting 'Ik Trakteer'. Tijdens de benefietavond zouden onder meer Ben Saunders, en Danjil Tuhumena uit Appingedam optreden.
Burgemeester Den Oudsten zat dinsdagmorgen in overleg en heeft inhoudelijk nog geen reactie gegeven op zijn besluit.

Omstreden

Satudarah is een omstreden motorclub, die landelijk regelmatig negatief in het nieuws is. Leden van de club werden al verdacht van criminele activiteiten, zoals mishandeling, witwassen, seksuele uitbuiting en moord.
Likamahua reageert: 'Dat klopt. Maar bepaalde groepen voetbalsupporters zijn dat ook, en er worden ook gewoon wedstrijden georganiseerd. De groep supporters van Marseille die voor rotzooi zorgde, werd hier ook gewoon ontvangen.'
Volgens haar kan de burgemeester nog een brief verwachten van de organisatie: 'Er zijn al veel bedrijven die geld beschikbaar hebben gesteld. Het gebouw is afgehuurd, voor iedereen is het een strop. Als het zo ver moet komen dan zullen we de burgemeester een rekening sturen.'
Via Facebook reageert de organisatie fel op het besluit van burgemeester Den Oudsten: 'Grondrechten, basisrecht dat je hebt als burger, daar neemt u het niet zo nauw mee sinds u burgemeester bent'.