In je zwembroek door de vrieskou voor prostaatkanker

© ice4life.nl
Tien Groningers doen vanaf donderdag mee aan de Ice4Life-wedstrijd in IJsland. Zwemmen in ijskoud water, tien kilometer hardlopen en zestien kilometer fietsen. En dat allemaal in je zwembroek. Waarom?
Het is voor het goede doel, want de deelnemers halen geld op voor de strijd tegen prostaatkanker, zegt deelnemer Dave Doornbos uit Sappemeer. 'We willen pijn lijden. Laten zien dat het menselijk lichaam meer aankan dan we denken.'

Laatste wens

Ice4Life is georganiseerd als wens van RTL-verslaggever Mark Bos, die dit jaar aan de ziekte overleed. 'Hij vroeg het mij te organiseren. Ik doe ook mee voor mijn opa, die ook aan die ziekte is overleden. Ik heb hem nooit gekend. Mijn vader heeft trouwens een hersentumor, maar die is al tien jaar lang stabiel en gelukkig', zegt de bevelvoerder van de brandweer.

Onderkoeling

Doornbos heeft flink getraind, want het kan gevaarlijk zijn. Onderkoeling ligt op de loer. 'Maar we hebben in een koelcel allemaal een ademhalingstechniek geleerd, waardoor we beter tegen onderkoeling kunnen. Ik heb ook hardgelopen en in koud water gezwommen.'

Geld

Er is inmiddels 15.000 euro ingezameld. Het geld gaat naar Inspire2Live, een organisatie waar patiënten, artsen en wetenschappers in zitten om te praten over de behandeling van kanker. Het is de eerste keer dat de race wordt georganiseerd.