Minister Kamp: 'Sluiten van kolencentrales is lastig'

Aan sluiting van kolencentrales, waar deze week uit verschillende hoeken om is gevraagd, zitten wel heel veel haken en ogen.
Dat blijkt uit een reactie van minister Henk Kamp van Economische Zaken, die in Iran zit.

Uitstoot wordt niet minder
Op 1 juli 2017 zijn er nog vijf kolencentrales in Nederland, waarvan er drie dit jaar in gebruik zijn genomen. 'De bouw van deze centrales heeft miljarden gekost'', zegt Kamp.

Eén van deze nieuwe centrales staat in de Eemshaven.

De sluiting van Nederlandse kolencentrales leidt volgens de bewindsman ook niet direct tot CO2-reductie in Europa. 'De kolencentrales vallen onder het Europese emissiehandelssysteem. Binnen dit systeem mag de CO2-uitstoot, die in Nederland wordt verminderd, elders in Europa worden uitgestoten.'

Duurzame biomassa
Doordat het stoken van duurzame biomassa in kolencentrales dan ook niet meer zou kunnen, worden volgens Kamp verdere doelstellingen voor duurzame energie niet gehaald.

Afhankelijk van het buitenland
'Ook neemt de afhankelijkheid van stroom uit het buitenland toe', zegt de minister. 'Die stroom kan deels van bruinkool- en steenkoolcentrales in het buitenland komen. Deze zijn juist vervuilender dan de relatief schone Nederlandse kolencentrales.'

Schadeclaims
'Tot slot moet rekening worden gehouden met schadeclaims tegen de Staat, ten koste van de belastingbetaler, als de overheid kolencentrales dwingt om te sluiten', waarschuwt Kamp.

Hogere eisen
Met ingang van volgend jaar worden hogere rendementseisen aan de centrales gesteld en de vijf meest vervuilende centrales gaan dicht. Het kabinet doet intussen onderzoek naar mogelijkheden om uitstoot te verminderen en kijkt daarbij toch ook naar het sluiten van alle centrales.

Lees ook: PvdA: Alle kolencentrales sluiten voor 2025
Meer over dit onderwerp:
EEMSHAVEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws