'Nog geen reden om werkbezoek aan Brussel af te zeggen'

© Erik Hogeboom
Terreurdreiging of niet; de leden van Provinciale Staten van Groningen gaan begin december gewoon op werkbezoek naar Brussel.
Maandag werd duidelijk dat de Staten van Drenthe en Friesland afzien van het bezoek aan de Belgische hoofdstad. Tijdens het gezamenlijke werkbezoek zouden de Staten aandacht willen vragen voor noordelijke projecten.

Negatief advies

De Drentse Commissaris van de Koning Jaques Tichelaar schreef maandag in een brief dat hij de verantwoordelijkheid voor het bezoek niet wil nemen. Ook zou de noordelijk lobbyist in Brussel geadviseerd hebben het werkbezoek niet door te laten gaan.

Afwachten

In Groningen zijn ze nog niet zo ver: 'We bekijken de situatie van dag tot dag', zegt griffier Nettie Engels van de Staten. Een aantal Groningse fractievoorzitters sluit zich daar bij aan. 'De reis is pas over twee weken. Laten we even rustig bekijken hoe het dan is', zegt Stieneke van der Graaf (ChristenUnie). 'We laten ons daarin leiden door de visie van veiligheidsinstanties.'

Meerwaarde

Ook Eugenie Stolk van de PvdA ziet nog geen reden om niet te gaan: 'Ik ben redelijk nuchter. Direct na de aanslag in Parijs hebben we gezegd dat we ons niet laten leiden door tereur. Nu Drenthe en Friesland afhaken, vind ik wel dat we nog eens grondig naar het programma moeten kijken. Zo'n reis moet wel een meerwaarde hebben'.
De Statengriffie laat weten dat het programma in ieder geval wordt aangepast.