Taekwon-do-school uit Appingedam staat in middelpunt van belangstelling in Engeland

© Suzanne Stoppels/RTV Noord
Al jaren gaat taekwon-do-trainer Jan Ekema uit Appingedam met zijn wedstrijdselectie naar Engeland om mee te doen aan de Britse kampioenschappen. Ekema is de enige sportschool uit Nederland die het gevecht met de Britten aangaat.
Komend weekend reist Ekema opnieuw met veertien deelnemers, een scheidsrechter en een handvol toeschouwers naar het Engelse Derby, waar de Britse kampioenschappen dit jaar plaatsvinden.
'Er mogen geen Nederlanders meedoen'
'Dat we meedoen, is best bijzonder', legt Ekema uit. 'Want eigenlijk is het toernooi alleen voor sporters uit Engeland, Wales en Schotland. Er mogen geen Nederlandse teams meedoen, behalve ons team.'

Wederzijds respect

Dat heeft onder meer te maken met goede prestaties in het verleden en wederzijds respect. 'Het toernooi wordt georganiseerd door de Taekwondo Association of Great Britain, de bond waar ook ik ben aangesloten. Sinds 1996 kom ik er al met pupillen en ben er eigenlijk nooit meer weggegaan.'

Grootste toernooi van de UK

De Britse kampioenschappen zijn met ruim twaalfhonderd deelnemers een van de grootste toernooien van Engeland. Volgens Ekema is de wedstrijd niet te vergelijken met toernooien in Nederland.
'Alleen al het deelnemersveld en het aantal toeschouwers is zo groot, dat heb je hier gewoon niet', legt Ekema uit. 'De sfeer is altijd goed en wij worden er op handen gedragen. Ik heb er erg veel zin in. Het is een van de belangrijkste toernooien van de school.'

Zeven titels

Vorig jaar haalde de Damster leraar met zijn taekwon-doka's zeven Engelse titels binnen. Maar of dat dit jaar weer gaat lukken, is de vraag.
Ekema: 'Ik denk het niet. Maar je weet maar nooit. Alles staat en valt bij het dagritme van de sporters, de poule-indeling en noem maar op. Ik verwacht wel een paar prijzen en natuurlijk hoop ik stiekem dat daar ook dit jaar een kampioen tussen zit', lacht hij.