SP en oppositie vormen nieuw college Menterwolde

De politiek in Menterwolde heeft een principe-akkoord bereikt over de vorming van een nieuw college. Die gaat bestaan uit collegepartij SP en de complete oppositie: VVD, PvdA, CDA en Groen Links.
Winnaar aan de kant

De huidige collegepartijen Kritisch Menterwolde en Menterwolde Gewoon, de grote winnaar van de laatste gemeenteraadsverkiezingen, worden hierdoor in de oppositie gedwongen.

Wethouders van buiten

Het nieuwe college krijgt drie wethouders. Naast de al zittende wethouder Lian Veenstra van de SP komen er twee nieuwe wethouders van buitenaf, zo is afgesproken. Wie dat zijn wordt donderdag bekend gemaakt. 

Schollema

Het principeakkoord kwam tot stand door bemiddeling van oud-burgemeester Meindert Schollema van Pekela, die de afgelopen anderhalve week heeft gesproken met alle partijen, de burgemeester en de gemeentesecretaris. Schollema was in het verleden al eens waarnemend burgemeester in Menterwolde. 

Politieke chaos

In die gemeente ontstond begin deze maand politieke chaos, nadat collegepartij SP het vertrouwen opzegde in coalitiegenoten Menterwolde Gewoon en Kritisch Menterwolde. De SP zag niets meer in de manier waarop deze partijen omvangrijke bezuinigingen wilden realiseren. 

Puntjes op de i

Volgens Schollema moeten er in de komende anderhalf à twee weken puntjes op de i gezet worden. 'De eerste opdracht is het maken van een helder overzicht van de financiële situatie in Menterwolde', zegt hij. 'Vervolgens moet de begroting sluitend gemaakt worden.' 

Fusie

Alle kandidaat college-partijen hebben aangegeven vaart te willen zetten achter de voorgenomen fusie met buurgemeenten Slochteren en Hoogezand-Sappemeer.