Kunstenaars uit aardbevingsgebied maken vuist tegen gaswinning

Negen kunstenaars uit het aardbevingsgebied gaan samen een expositie maken over de gaswinning. De expositie heet Art Schok. De kunstenaars willen met hun kunst laten zien wat de winning doet met de mensen in het gebied.
Initiatiefnemers

Fotograaf en schilder Gijs van der Sleen uit Uithuizen en tekenaar Kees Wolthuis uit Middelstum zijn de initiatiefnemers van het project. Anderen die meewerken, zijn edelsmid Arne van Hulsen uit Zeerijp en Stadjer Irene van Breest Smallenburg, die keramische werken maakt.

Geen protestactie

'Het is geen protestactie, dat wil ik benadrukken', zegt Van der Sleen. 'Je moet het zien als een stukje bewustwording. Laten zien wat de gaswinning doet met de mensen, het gebied en ons prachtige cultuurerfgoed. Het wordt stukje bij beetje afgebroken en ik vind dat wij als kunstenaars daar iets mee moeten doen.'

Tekeningen

Kees Wolthuis laat met zijn tekeningen de verandering van de omgeving zien. 'De eerste tekening is van voor alle ellende, toen het nog mooi was en er geen scheuren in de muur zaten. Daar tussenin zie je dan het proces, dus wat er met de omgeving gebeurt. En de laatste tekening moet dan het einde laten zien, dus wat de gaswinning uiteindelijk heeft aangericht.'

Wanneer te zien?

Het is de bedoeling dat de expositie in het voorjaar van 2017 wordt geopend in Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum.