Warming-up: Olympique Marseille - FC Groningen

Abel Tamata (links) stevent af op een basisplek in Marseille.
Abel Tamata (links) stevent af op een basisplek in Marseille. © JK Beeld
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt Elwin Baas vooruit. Dit keer de laatste Europese uitwedstrijd van dit seizoen: Olympique Marseille uit.
Olympique Marseille – FC Groningen: buitenlandse oefenwedstrijd

Op het sportieve vlak staat er voor FC Groningen helemaal niets meer op het spel. De FC is uitgeschakeld in Europa en een resultaat is alleen maar goed voor de portemonnee (ongeveer 120.000 euro per punt) en de moraal.
Het affiche is ook weinig florissant. Waarschijnlijk zitten slechts tienduizend toeschouwers in het vernieuwde en uiterst fraaie Stade Vélodrome, terwijl er plek is voor maximaal 67.000 supporters. Onder die tienduizend een paar Groninger sponsoren, medewerkers van de club en een handje vol Nederlandse journalisten, onder wie ikzelf.
Door de aanslagen in Parijs zijn er geen FC-supporters in Marseille en dat is het meest jammere aan deze wedstrijd. Al deze ingrediënten samen maken dit duel een soort vriendschappelijke wedstrijd op vreemde bodem. De wedstrijd in de Euroborg liet duidelijk zien dat de Zuid-Franse club een maatje of drie te groot is. Groningen verloor niet alleen met 3-0; maar de FC werd op alle fronten afgetroefd.

De vorm: FC Groningen

Na het gelijkspel in Liberec hoopte FC Groningen uiteraard dat de Tsjechen in de Euroborg verslagen zouden worden. Tevergeefs, het werd 0-1. In de competitie werd afgelopen weekend de eerste uitoverwinning gepakt bij De Graafschap. Belangrijk, want veel concurrenten van de FC laten ook regelmatig steekjes vallen, waardoor Groningen prima vooruitzichten heeft om stevig in het linkerrijtje te blijven.

De vorm: Olympique Marseille

L'OM, zoals Olympique Marseille in eigen land bekend is, is nog volop in de race om Europees te overwinteren. Dat is de ploeg natuurlijk ook aan haar stand verplicht. De Fransen hebben zes punten en met nog twee wedstrijden te spelen alles in eigen hand. Een overwinning op Groningen is dan wel een vereiste.
In de competitie presteert Marseille uiterst instabiel. Zo werd er afgelopen weekend knap uit gewonnen van Saint–Étienne, maar het duel daarvoor werd thuis verloren van Nice, één van de verrassingen tot nu in Frankrijk. Op dit moment staat Marseille twaalfde in de Ligue 1 met twintig punten achterstand op koploper Paris Saint-Germain. Eerlijk is eerlijk, nummer twee Lyon heeft ook al een achterstand van dertien punten op de regerend landskampioen.

Waar moeten we op letten?

Simon Tibbling lijkt rust te krijgen van trainer Erwin van de Looi. Michael de Leeuw is geschorst en op basis van de training van dinsdag krijgt Abel Tamata de voorkeur boven Lorenzo Burnet. Van de Looi gooit zijn elftal dus een klein beetje om. Niet vijf, maar vier verdedigers met Maduro en Kappelhof daar vlak voor.
Maar ik ben meer benieuwd naar Marseille. Zoals gezegd moet die ploeg winnen. Hoe gaan de Fransen om met de sfeerloze ambiance? Stuurt de coach een veredeld B-team het veld in? Mocht dat zo zijn, dan hoort die ploeg nog een klasse of drie beter te zijn dan de FC. Ik hoop dat Michy Batshuayi wel gaat spelen. De Belgisch international wordt begeerd door de wereldtop en hij moet naar verluidt vijftig miljoen euro kosten. Dan wil ik wel graag zien of hij echt zo goed is.

Blessures en schorsingen

FC Groningen: Rasmus Lindgren (enkel), Mimoun Mahi (hamstring), Tom Hiariej (enkel) en Michael de Leeuw (geschorst).

Vermoedelijke opstelling FC Groningen

Padt: Hateboer, Reijnen, Larsen, Tamata; Maduro, Rusnak, Kappelhof; Antonia, Hoesen en Linssen.

Voorspel Olympique Marseille - FC Groningen

Na lang wachten wisten we afgelopen zaterdag onze eerste uitoverwinning te pakken! Velen van jullie dachten dat dat wel iets ruimer zou zijn. Een enkeling had daarentegen geen vertrouwen en dacht dat De Graafschap punten zou pakken. Uiteindelijk wist Harold Post als enige de juiste eind- én ruststand goed te voorspellen. Gefeliciteerd Harold Post, jij bent even dé voetbalkenners van het Noorden!
Maar nu: wat wordt Olympique Marseille - FC Groningen? Voorspel het met het formulier hieronder en wordt dé voetbalkenner van Groningen. Gebruik je de app? Voorspel dan hier.
Elwin Baas is sportverslaggever en FC Groningen watcher bij RTV Noord. Voorafgaand aan elke wedstrijd van de FC blikt hij vooruit.