Koperdief leert niets van taakstraf en mag op herhaling

© Flickr (Creative Commons)
Een 30-jarige Stadjer heeft weinig geleerd van zijn taakstraf in augustus van dit jaar. Op de plek waar hij zijn 60-urige taakstraf uitvoerde, het Leger des Heils, stal hij drie rollen koper en ging ermee de boer op.
Hij viel door de mand toen hij de rollen aanbood bij de oud-ijzerhandel. Een handelaar herkende de rollen, omdat hij zelf ook leverde aan het Leger des Heils. De handelaar zette de recidivist op de foto, waardoor de politie hem wist te herkennen.

Geld- en dakloos

'Ik was wanhopig', verklaarde de man tegenover de rechter. Hij had op dat moment geen huis en geen uitkering meer. Hij weigerde crisisopvang in Emmen, omdat hij het te ver weg vond. Zo viel hij terug in zijn oude criminele patroon.

Stapel taakstraffen

Dat patroon had hem al vier eerdere voorwaardelijke straffen opgeleverd. Omdat de Stadjer inmiddels succesvol begeleid woont, was een gevangenisstraf niet wenselijk. De officier van justitie vond dat de Stadjer alle vier de voorwaardelijke straffen moest uitvoeren in de vorm van een werkstraf, wat op een uitzonderlijk totaal van 510 uur uitkwam.

Naast taakstraf dag cel

De rechter vond dat wel erg veel van het goede. Omdat ze de man wettelijk gezien geen losse taakstraf meer mocht opleggen, gaf ze hem een dag celstraf. Daarnaast moet de man wel 240 uur taakstraf uitvoeren, bovenop de 60 uur voor de koperdiefstal.