Raad van State steunt Oldambt in weigeren megastal in Finsterwolde

© Jacqueline Nauta/RTV Noord
De gemeente Oldambt weigert een Brabantse varkenshouder terecht een omgevingsvergunning voor de bouw van een megastal aan de Reiderwolderpolder. Dit besliste de Raad van State woensdag.
Varkensmester Gerard Driessen
naar de Raad van State. De boer uit Someren heeft in de Reiderwolderpolder bij Finsterwolde al een stal met 9600 dieren. Hij wil zijn bedrijf uitbreiden tot ruim 16.000 mestvarkens.

Raad is tegen

Het Oldambster college en de provincie Groningen zagen het plan wel zitten, maar de gemeenteraad weigerde de benodigde verklaring van geen bedenkingen. Het college kon niet anders dan de omgevingsvergunning weigeren.
De gemeenteraad vindt de megastal niet passen in het polderlandschap. De raad wil Driessen geen groter bouwblok geven dan anderhalve hectare. Dat is te klein voor de beoogde uitbreiding.

Eerdere afspraken

Driessen deed een beroep op toezeggingen van het college en de provincie Groningen. Hij heeft met het gemeentebestuur aan de keukentafel gezeten en met de provincie was al afgesproken dat hij financieel zou bijdragen aan het onderhoud van de polderwegen waarover zijn vrachtwagens rijden.