Vennenflat Delfzijl gaat eerder plat dan gepland

De gemeente Delfzijl en woningcorporatie Acantus steken geen geld in het aardbevingsbestendig maken van de Vennenflat.
Daarom wordt de flat niet in 2019, maar al in 2017 gesloopt. Dat hoorden de bewoners woensdagavond tijdens een bijeenkomst met de gemeente.

Extra onderzoek

De versnelde sloop is één van de conclusies van een extra onderzoek, dat de gemeente en Acantus hebben gedaan. Het onderzoek is een vervolg op het eerder gepresenteerde rapport van het raadgevende ingenieursbureau Van Rossum over het verstevigingen van gebouwen in het aardbevingsgebied.

'Geen reden tot paniek'

Volgens wethouder IJzebrand Rijzebol (CDA) is er geen reden tot paniek. 'Er is nog steeds geen acuut gevaar, maar er zijn wel versterkende maatregelen nodig. De vraag is dan: 'Ga je nog investeren in een gebouw dat al gepland staat om gesloopt te worden?' Het antwoord is nee.'
Vervangende woonruimte
De gemeente versnelt het zoekproces naar nieuwe woonruimte voor de huidige bewoners, maar ze verwacht dat niet iedereen al in 2017 in het huis naar keuze woont. 'Deze personen komen niet op straat te staan hoor', zegt de wethouder, 'er zijn een tiental bewoners, die een nieuwbouwwoning in het centrum willen hebben. Ik kan niet garanderen dat die woningen op tijd klaar zijn. Maar woonruimte tot de oplevering van die woningen wordt absoluut geregeld'.

Tijdelijke huurders
Op dit moment zijn er 27 appartement bewoond, waarvan een deel tijdelijk verhuurd is. Rijzebol laat weten dat deze tijdelijke huurders voorrang krijgen bij het huren van een huis in de gemeente Delfzijl.