'Meerderheid in Tweede Kamer wil volwaardige rechtbanken behouden'

De rechtbank in Assen
De rechtbank in Assen © RTV Drenthe
'De zeven rechtbanken in de regio moeten openblijven en er moet niet geschoven worden met de taakverdeling.'
Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer, zegt de Drentse Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar tegen RTV Drenthe.

Inkrimpen

Tichelaar volgde woensdag de behandeling van de justitiebegroting, waarbij de Tweede Kamer onder meer sprak over het bezuinigingsplan voor de rechtspraak. In dat plan worden zeven rechtbanken, waaronder die in Assen, fors ingekrompen. Op het plan is veel kritiek.

Verhuizen

Bij een eventuele sluiting van de rechtbank in Assen, zouden de zwaardere rechtszaken verhuizen naar de rechtbank in Groningen. Kleinere zittingen, zoals die van de kantonrechter, de politierechter en de bestuursrechter, blijven wel in Assen.

Verhuren

Een meerderheid in de Kamer wil volwaardige rechtbanken in de regio houden. 'Daarbij is wel een probleem', zegt Tichelaar.
'Door automatisering ontstaat leegstand en dat wil de Kamer niet betalen. Partijen willen dat de minister de regie neemt en met 32 rechtbanken en gemeenten overlegt over het aanpassen van de regels, zodat er bijvoorbeeld een makelaarskantoor in een leegstaand deel van een rechtbank kan komen', legt Tichelaar uit. Nu mogen organisaties, die niets met rechtspraak te maken hebben, geen ruimte huren in een gerechtsgebouw.
Die gesprekken moeten binnen een jaar zijn afgerond, zodat die bezuinigingen niet nodig zijn. We gaan op zoek naar partijen, die delen van panden willen huren', aldus Tichelaar.