Staten plaatsen vraagtekens bij subsidie voor Topsportzorgcentrum

© Google Streetview
Een meerderheid in Provinciale Staten is niet overtuigd van de noodzaak om zeven ton op tafel te leggen voor het Topsportzorgcentrum van FC Groningen.
Gedeputeerde Staten willen 700.000 euro subsidie geven. Dat komt uit de pot met geld ter compensatie voor het afblazen van de Zuiderzeelijn, het regionaal economisch programma Zuiderzeelijn (REP/ZZL). De toegezegde subsidie voor het nieuw te bouwen complex naast de trainingsvelden van de FC werd woensdagavond echter kritisch tegen het licht gehouden. De vragen en opmerkingen van de Statencommissie schoten alle kanten op.

Breedtesport

'Wat verdient zo'n directeur?', wilde Bé Zwiers van de Partij voor het Noorden weten. 'Deze subsidieverstrekking komt als een donderslag bij heldere hemel', zei Ton van Kesteren (PVV). 'Het steekt schril af bij wat de breedtesport krijgt.' De Partij voor de Dieren noemde het 'geen goed plan'.

Zegen

ChristenUnie, CDA en D66 denken daar anders over. 'Onze zegen hebt u', zei de ChristenUnie tegen verantwoordelijk gedeputeerde Patrick Brouns (CDA). Die had eerder op de avond al overleg gevoerd aan de bank van de SP, maar kreeg toch kritiek van de coalitiegenoot. 'De SP ziet niks in dit plan', zei Jan Wolters namens zijn partij.
'Wij sluiten ons aan bij de bedenkingen van de andere partijen, we zijn niet overtuigd', oordeelde ook coalitiepartner GroenLinks.
De VVD vroeg wat nou precies de economische structuur versterkende werking is van het Topsportzorgcentrum. 'Projecten die geld uit de pot REP/ZZL krijgen, moeten aan bepaalde criteria voldoen. En ik vraag me heel sterk af of daar hier wel sprake van is', zei Statenlid Nico Bakker.

Trainingsprogramma's

Brouns hield vervolgens een uitgebreid verhaal over onder andere het ontwikkelen van trainingsprogramma's die de maatschappij ten goede komen en spelers van het Nederlands Elftal waar hij vroeger als klein jongetje tegenop keek.
GroenLinks vroeg zich daarna nog af welk verhaal nou leidend was, dat wat op papier stond of dat wat de gedeputeerde had afgestoken.
'Is die zeven ton nodig om het rond te krijgen? Anders gaat het niet door?', vroeg Gert Engelkens van de PvdA. 'Ja. Dit geld is nodig om het project van de grond te kunnen krijgen', zei Brouns.
Een meerderheid van de Statenleden was daarmee niet overtuigd van de noodzaak. Provinciale Staten vergaderen binnenkort opnieuw over de financiële steun aan het Topsportzorgcentrum.