Zijn vernieuwde schoorstenen in aardbevingsgebied brandgevaarlijk?

Bij de schoorsteenbrand van afgelopen maandag in Wirdum gaat het om een van de honderden nieuwe schoorstenen die de afgelopen tijd in het aardbevingsgebied zijn vervangen omdat ze onveilig zijn.
Of er ook kans is op brand in andere vernieuwde schoorstenen is onduidelijk. Dat wordt vooralsnog niet onderzocht.

Vervanging

Al 32 jaar wordt in de koude periode probleemloos fors gestookt in de haard van de familie Hoeksema in Wirdum. In de zomer meldt de NAM dat de schoorsteen niet veilig is en moet worden vervangen.
Dus wordt een paar maanden geleden een ultra moderne, prefab schoorsteen op het dak geplaatst. Inclusief nieuw rookkanaal.

Forse schade

En maandagavond – een paar maanden later – moet het echtpaar in allerijl de woning verlaten. 'Schoorsteenbrand', stelt de brandweer direct ter plekke vast. Het huis loopt zeer forse schade op en is voorlopig onbewoonbaar. De bewoners worden opgevangen door de overburen.

Vraagtekens

Ze willen in afwachting van de afhandeling door de verzekering niet naar buiten treden, maar laten wel weten zo hun vraagtekens te hebben.
Aan de Stadsweg in Wirdum zijn de afgelopen tijd veel meer schoorstenen vervangen. Voor een deel met dezelfde modellen. 'Je vraagt je toch of dit ook bij ons kan gebeuren. Het zou goed zijn als alle vernieuwde schoorstenen zo snel mogelijk uitgebreid onderzocht worden op brandgevaar', zegt een van de buurtgenoten.

'Heel vervelend'

De schoorsteen is in de zomer in opdracht van de NAM geplaatst. NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar laat weten het 'allemaal heel vervelend te vinden' voor de bewoners.

Wachten af

Aanleiding om ook andere, vernieuwde schoorstenen onder de loep te nemen is er nog niet. 'We wachten eerst nader onderzoek van de autoriteiten af', laat de NAM-woordvoerder weten.

Geen vervolgonderzoek

Maar de autoriteiten lijken nog niet echt in actie te komen. Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat er geen aanleiding is voor nader onderzoek naar de oorzaak. 'De eerste aanname is geweest dat sprake is van een schoorsteenbrand. Wij hebben geen verzoek van de politie gekregen om de zaak nader te onderzoeken.'

Prefab

Er worden in deze laatste maanden van het jaar in een zeer hoog tempo her en der in het aardbevingsgebied schoorstenen vervangen. Bij het huis aan de Stadsweg gaat het om een Meekro lichtgewicht prefab-schoorsteen.

Brandveilig

De producent in Noordbroek wijst er op dat de schoorsteen zelf geen vlam heeft gevat. 'Die is zeer brandveilig. Dat blijkt ook wel, omdat de schoorsteen gewoon nog op het gedeeltelijk verbrande dak staat. Onaangetast.'

Geen reactie

Aannemer Van Wijnen is verantwoordelijk voor het plaatsen van de schoorsteen en ook de verdere afwerking van het rookkanaal, maar wil niet reageren op dit verhaal.