Tweede Kamer legt zich niet neer bij negeren frackmotie Saaksum

De Tweede Kamer legt zich nog niet neer bij de mededeling van minister Kamp dat de NAM wat hem betreft kan beginnen met fracken bij Saaksum. Dat zegt CDA-Kamerlid Agnes Mulder.
Kamp gaf dinsdag aan de motie om het fracken op te schorten te negeren, omdat hij vindt dat hij al aan het verzoek van de Tweede Kamer heeft voldaan. Volgens de minister moest hij onderzoek doen of het fracken bij Saaksum veilig kon en is dat het geval.

Motie Mulder

Maar in de motie die Mulder eind oktober indiende, wordt Kamp verzocht om met onderzoek te komen naar de 220 keer dat in Nederland al gefrackt is. Ook wilde Mulder dat Kamp eerst met een wijziging van de Mijnbouwwet zou komen.

Wetswijziging

Volgens de huidige Mijnbouwwet is er geen aparte vergunning nodig om te gaan fracken, maar is het onderdeel van het algemene winningsplan. Minister Kamp wil dit weliswaar gaan veranderen, maar is in afwachting van een wetswijziging niet van plan om het fracken bij Saaksum uit te stellen.

Tijdrekken?

Mulder noemt dat 'een slechte zaak' en vindt dat Kamp zich aan de motie moet houden. Ze sluit niet uit dat Kamp hiermee tijd probeert te rekken. 'Dat hebben we wel vaker gezien in het gaswinningsdossier. Ik hoop dat de minister alsnog snel met de gegevens naar de Tweede Kamer komt en dat hij ook met een wetswijziging komt.'

Zorgen

Bij fracking worden onder hoge druk water en chemicaliën in de bodem gepompt. Daardoor ontstaan scheuren in de gashoudende bodemlagen, waardoor ook de laatste resten gas uit een gasveld kunnen worden gewonnen. Bewoners in Saaksum maken zich zorgen over de gevolgen voor de omgeving.