Tweede Kamer wil geleidelijk af van kolencentrales

De kolencentrales in Nederland, waaronder die in de Eemshaven, moeten geleidelijk dicht en er mogen geen nieuwe meer bijkomen. Dat eist een meerderheid in de Tweede Kamer, waaronder ook regeringspartij PvdA. Coalitiepartner VVD voelt er niets voor.
Behalve de sociaaldemocraten schaarden zich donderdag onder meer GroenLinks, SP en ChristenUnie achter het voorstel van D66. De oppositiepartij stelt dat kolencentrales grote vervuilers zijn door de uitstoot van het broeikasgas kooldioxide (CO2) en andere stoffen die slecht zijn voor gezondheid, milieu en klimaat.
Nederland moet bijdragen aan een oplossing voor de opwarming van de aarde en zijn eigen CO2-uitstoot verminderen, vinden D66 en andere partijen. De eis van de Tweede Kamer komt enkele dagen voor het begin van de klimaattop van de Verenigde Naties in Parijs.
Eerder zei minister Henk Kamp al dat het sluiten van kolencentrales lastig is. Hij reageerde op de wens van onder andere de PvdA, die zei dat alle centrales voor 2025 dicht moeten.