Somaliër krijgt werkstraf voor bijstandsfraude

© RTV Noord
Een 47-jarige man uit Groningen is voor qat-handel en bijstandsfraude veroordeeld tot een werkstraf van 90 uur. Dat is fors minder dan de eis van de officier van justitie, die twee weken geleden nog 240 uur onbetaald werk eiste.
Reden voor de lagere straf is het feit dat bij de man 2800 euro aan contant geld werd gevonden. De rechter oordeelde dat de man dit geld niet terugkrijgt omdat dit is 'verrekend met de werkstraf'.

Komen en gaan

Buurtbewoners klaagden over overmatig bezoek bij de uit Somalië afkomstige man. De politie hing een weekend lang een camera op bij zijn woning in Paddepoel. Uit de beelden bleek dat het een komen en gaan was van mensen. 

Gespaard

In de woning trof de politie 52 bosjes qat aan. Ook werd er 2800 euro contant geld gevonden. Volgens de man had hij dat in tien jaar bij elkaar gespaard en had het niets met de drugs te maken, zei de man.

Ontmoetingsplaats

De man verklaarde bij de politie dat zijn huis een ontmoetingsplaats was. Mensen kwamen bij hem, er werd qat gebruikt, hij regelde de administratie en in ruil daarvoor kreeg hij wel eens gratis qat. De man zag zichzelf niet als dealer, vertelde hij tijdens de zitting.
De rechtbank oordeelde dat de man wel degelijk extra inkomsten bij de gemeente heeft verzwegen.