Molenaar over nominatie op Unesco-lijst: 'Het maakt me ontzettend blij'

© RTV Noord
'Het is een stukje waardering voor het werk en de tijd die je in de molen steekt'. Vrijwillig molenaar Oege Lesman van koren-en pelmolen De Kievit in Grijpskerk heeft het over de nominatie van het molenaarschap voor de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed.
Op de lijst staan tradities en gebruiken die volgens de VN-organisatie behouden moeten blijven zoals bijvoorbeeld de Perzische tapijtproductie en de Estse rooksauna. En straks mogelijk ook het molenaarschap. Oege Lesman is er opgetogen over: 'Het maakt me ontzettend blij, maar ja het werk verandert er natuurlijk niet door'.

Symbolische waarde

Een notering op de Unescolijst heeft vooral symbolische waarde; er is geen geldbedrag aan verbonden. Oege Lesman hoopt dat de nominatie nieuwe molenaars of molengidsen gaat opleveren. 'Het is erg mooi om met zo'n oud stukje techniek bezig te zijn. Maar de opleiding tot molenaar is erg pittig en intensief'.

Geen gestress

De vrijwillig molenaar geniet van het werk en uitzicht op de molen. 'Het is toch fantastisch. Ik heb hier geen gestress, geen vaste werktijden. Ik ga naar de molen wanneer het mij uitkomt, mooi toch!'.