FNV: Bezuinigingen op thuiszorg te groot en te snel

Het kabinet bezuinigt te veel en te snel op de thuiszorg. Dat zegt vakbond FNV na het nieuws dat de grootste thuiszorgorganisatie van het land, TSN, uitstel van betaling aanvraagt voor een onderdeel waar meer dan 11.000 mensen werken.
TSN, met zestien vestigingen in Groningen, kampt met
. 'Ingrijpen is noodzakelijk', vindt FNV-bestuurder Gijs van Dijk. In een verklaring zegt hij dat de arbeidsvoorwaarden steeds slechter worden. 'Dit is onacceptabel en moet worden gestopt.'

Schuld bij overheid

De FNV geeft de bezuinigingen de schuld van de problemen bij TSN. 'Het kabinet schrapt zo'n 40 procent van het budget en maakt gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Die korten vaak nog meer, besteden veel te laag aan, of schaffen de thuiszorg deels af', aldus de vakbond.

Lonen verlaagd

TSN Thuiszorg wilde eerder dit jaar de lonen van de thuiszorgers met 20 tot 30 procent verlagen, van gemiddeld 12,50 euro naar 10 euro per uur. FNV stapte naar de rechter, die twee weken geleden TSN terugfloot. Het bedrijf mag het personeel niet laten opdraaien voor zijn financiële problemen, besliste de rechtbank in Almelo.