'Persoonlijkheidonderzoek in moordzaak is weggegooid geld'

© Jos Schuurman/FPS
De verdachte van de dodelijke schietpartij aan de Sumatralaan in Groningen weigert mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum.
'Hij is vast beraden en ziet de meerwaarde er niet van in', aldus zijn advocaat Cees Eenhoorn. Bij de schietpartij op 15 augustus kwam de 42-jarige Mais 'Rasta' Jozef om het leven.

Uitkomst staat vast

Desondanks wil de rechtbank Noord-Nederland dat Michael D. wordt onderzocht om een zo 'compleet' mogelijk beeld van de verdachte te krijgen. Volgens Eenhoorn staat de uitkomst van een dergelijk onderzoek bij voorbaat vast. 'Hij is eerder opgenomen in het Pieter Baan Centrum en heeft ook toen alle medewerking geweigerd. Dat betekent dat er niet alleen veel tijd maar ook een hoop belastinggeld over de balk wordt gegooid.'

Helder standpunt

Observatie in het Pieter Baan Centrum duurt gemiddeld zo'n zeven weken. Een onderzoek kost al snel tussen de dertig- en vijftigduizend euro. Volgens Eenhoorn is het standpunt van zijn cliënt duidelijk. 'Er is niets met mij aan de hand. En als er wel iets met mij aan de hand zou zijn, dan heeft dat niets met deze zaak te maken. Ik werd aangevallen en ik heb mij verdedigd, punt.'

Voorbedachte rade

Het Openbaar Ministerie verdenkt de verdachte van moord, zo bleek vandaag op de eerste dag van het proces. Volgens de Officier van Justitie is Mais 'Rasta' Jozef met voorbedachte rade om het leven gebracht. Een kogel in het bovenlichaam is hem fataal geworden. De zaak wordt pas inhoudelijk behandeld als alle onderzoeksresultaten binnen zijn. Zo doet het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nog onderzoek naar de afstand waarop geschoten is.

Volledige bekentenis

Bovendien moet Michael D. dus eerst ter observatie naar het PBC. Hij heeft een volledige bekentenis afgelegd. Zijn advocaten lieten eerder al weten dat er wat hun betreft sprake is van zelfverdediging. De verdachte zou al geruime tijd het doelwit zijn van pesterijen en mishandeling. Vlak voor de fatale schietpartij werd hij volgens getuigen belaagd met een ijzeren staaf.