De Warming-up: FC Groningen - ADO Den Haag

© JK Beeld
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt Elwin Baas vooruit. Dit keer de zevende thuiswedstrijd dit seizoen in de Eredivisie. Tegenstander in de Euroborg is laagvlieger ADO Den Haag.
FC Groningen – ADO Den Haag: Vaak blijven de punten in Groningen

3-0, 3-1, 5-1 en 4-2. Gewoon een aantal uitslagen bij FC Groningen – ADO Den Haag in de laatste zeven jaar. Groningen heeft het doorgaans makkelijk tegen de ploeg uit de Hofstad, maar afgelopen seizoen werd er bijvoorbeeld ook gelijkgespeeld. Natuurlijk was de FC vorig seizoen begin maart al stiekem bezig met de halve finale van de beker, maar toch.
Tjaronn Chery scoorde destijds vanaf elf meter en een andere inmiddels oud-speler miste vanaf diezelfde stip. Nick van der Velden zag zijn inzet gekeerd worden door die opvallende doelman Hansen. Want de Deen heeft wellicht al het doelpunt van het seizoen achter zijn naam staan. Hij 'hakte' de bal in blessuretijd achter doelman Zoet van PSV waardoor ADO de openingswedstrijd van dit seizoen gelijkspeelde.
Sinds de oprichting van de FC in 1971 speelde Groningen in totaal 21 keer thuis in de Eredivisie tegen de Hagenezen. Slechts vijf keer werd er verloren. Laatste nederlaag was begin december 2013. Toen werd er met 2-1 verloren.

De vorm: FC Groningen

Wat een bizarre avond was dat in Marseille. Donderdagavond verloor Groningen in de Zuid-Franse stad met 2-1, maar die ontzettend slechte eerste helft overheerst toch wel het meest bij mij. Het oogde inspiratie- en futloos. Het leek wel of Groningen helemaal geen zin had om te voetballen. Natuurlijk is dit dikke onzin, maar soms kan voetbal zo ontzettend vervelend zijn om naar te kijken.
Die eerste 45 minuten in Marseille was zo'n moment. Heel eerlijk, ik heb Groningen nog nooit zo zwak meegemaakt. En toch weet het elftal zich in de tweede helft te herpakken. Iets wat ik totaal niet zag aankomen. Daar dan ook de credits voor.
Maar buiten de Europa League en dus in de competitie doet Groningen het hartstikke goed. Natuurlijk valt er vaak wat op het spel aan te merken, maar het gaat nog altijd wel om het resultaat. Groningen staat in deze enorm zware eerste seizoenshelft meer dan keurig gedeeld zesde. Met één duidelijke constante: de Euroborg is een onneembare vesting.

De vorm: ADO Den Haag

Voorafgaand aan het seizoen had ik hoge verwachtingen van ADO. Met aanwinsten als Havenaar, Schaken en ook Duplan heeft trainer Fräser een uitstekende voorhoede tot zijn beschikking. Maar echt vlotten wil het nog niet in Den Haag. De ploeg staat veertiende en heeft al zeven keer gelijkgespeeld in dertien wedstrijden.
Kortom, ADO speelt meer dan de helft van haar wedstrijden gelijk. Alleen Cambuur evenaart dit aantal. De Hagenezen wonnen slechts twee keer dit seizoen. Uit bij Twente en thuis tegen Feyenoord. In de laatste zeven wedstrijden speelden ze maar liefst vijf keer gelijk.

Waar moeten we op letten?

Over de opstelling van de FC kan ik nog helemaal niets zeggen, want op het moment van schrijven is de wedstrijd in Marseille slechts twintig uur achter ons. Uiteraard verwacht ik dat zowel Michael de Leeuw als Simon Tibbling terugkeren in de basis, maar de grote vraag blijft of Albert Rusnak kan spelen. De Slowaak lijkt eindelijk beter in vorm te komen na zwakke eerste maanden van dit seizoen.
Toch kreeg hij in Frankrijk een tik tegen zijn enkel. Het lijkt mee te vallen, maar is de tijd tussen de wedstrijden voldoende om volledig te herstellen? Mocht hij niet kunnen spelen dan zal Drost, vermoed ik, sowieso een basisplaats krijgen. En bij ADO? Groningen heeft afgelopen zomer geprobeerd om Schaken naar Euroborg te halen. Beide partijen kwamen toen niet tot elkaar waarnaar hij uiteindelijk een contract tekende bij ADO. Ik ben benieuwd of de oud-speler van Veendam nog steeds belangrijk kan zijn, want ook bij hem beginnen de jaren zo langzamerhand toch wel te tellen.

Blessures en schorsingen

FC Groningen: Rasmus Lindgren (enkel), Mimoun Mahi (hamstring), Tom Hiariej (enkel), Dino Islamovic (Lies) en Albert Rusnak (twijfel, enkel). Voorspel FC Groningen - ADO Den Haag Op enkele optimisten na, voorspelde het merendeel van jullie een zeperd voor FC Groningen tegen Olypmique Marseille. 3-0, 4-0 en 5-0 werd vaak genoemd. Drie mensen wisten slechts de 2-1 uitslag juist te voorspellen en de 1-0 ruststand door twee van hen. Uiteindelijk zat de familie Roeszing het dichtste bij de minuut van de eerste goal. Gefeliciteerd familie Roeszing, jullie zijn even dé voetbalkenners van het Noorden!
Maar nu: wat wordt FC Groningen - ADO Den Haag? Voorspel het met het formulier hieronder en wordt dé voetbalkenner van Groningen. Gebruik je de app? Voorspel dan hier.
Elwin Baas is sportverslaggever en FC Groningen watcher bij RTV Noord. Voorafgaand aan elke wedstrijd van de FC blikt hij vooruit. Meer