Verboden benefietavond Groningen wordt alsnog gehouden in Assen

© Archief RTV Noord
De omstreden benefietavond die in Groningen door burgemeester Den Oudsten werd verboden, is vrijdag alsnog gehouden in Assen. De avond werd uit Groningen geweerd, wegens betrokkenheid van motorclub Satudarah.
Aanvankelijk zou de avond plaatsvinden in buurthuis d'Oliemolen in de Groninger Oosterparkwijk. Den Oudsten
voor het evenement. Zelfs niet toen Satudarah uit de organisatie
. Volgens de burgemeester is in Groningen geen plaats voor 'outlaw motorgangs, die zich schuldig maken aan criminele activiteiten'.

Politie

In allerijl zijn de organisatoren uitgeweken naar de Drentse hoofdstad. Een medewerker van het zalencentrum waar de avond wordt gehouden, spreekt van een 'gezellige avond' en zegt geen leden van de motorclub te hebben gezien. Ten tijde van de benefietavond was veel politie op de been rond het horecapand.
Met de benefietavond werd door verschillende organisaties geld ingezameld voor kinderen uit bijstandsgezinnen en asielzoekerscentra in Groningen. Of Satudarah alsnog betrokken was bij de organisatie van de avond in Assen, is onbekend.

Per situatie

'Burgemeester Den Oudsten en ik denken op zich niet heel verschillend over motorclubs, maar ik vind dat je het per situatie moet beoordelen', zegt de Asser burgemeester Out over het evenement.

Geen gegronde reden

Na overleg met de organisatie en overleg met 'de driehoek' (politie, Openbaar Ministerie en de burgemeester), werd besloten dat er geen gegronde reden was het benefiet in Assen te weigeren, vertelt Out. 'Wel was de afspraak dat Satudarah-leden geen zichtbare uitingen van de club zouden tonen, zoals kleding.'