Volleyballer Voth wil rolmodel zijn voor homoseksuelen

Volleyballer Chris Voth van Abiant/Lycurgus leeft met gemengde gevoelens toe naar het Europacup-duel in Rusland van komende week tegen Fakel Novy Urengoy.
De wetgeving in dat land is niet bepaald tolerant ten aanzien van homoseksualiteit. En de Canadees is homoseksueel.
 
Geen issue
'Hopelijk, doordat ik bij het team ben en het maar voor een paar dagen is, dat het geen issue wordt. Natuurlijk vind ik het erg voor de mensen die daar leven en ermee worstelen dat ze niet open kunnen zijn en zichzelf kunnen uiten', aldus de Canadese passer-loper.
 
Voor Voth was het aanvankelijk niet eenvoudig om uit te komen voor zijn geaardheid, mede doordat zijn ouders christelijk waren. Dat werd duidelijk toen ze ooit veranderden van kerk.
 
Andere kerk
'Toen dacht ik: 'Ow, dat is gek, we gingen altijd naar deze kerk. Ik snapte niet waarom, dus ik vroeg het ze. Toen zeiden ze dat het was, omdat onze kerk het homohuwelijk wilde goedkeuren. Toen dacht ik: 'Ow ok, laat ik nog maar even wachten met het vertellen', lacht Voth. 'Het heeft even geduurd, maar inmiddels kan ik er goed over praten met mijn ouders', voegt hij toe.
 
De volgende stap was dat hij een artikel liet schrijven over zijn geaardheid. Hij was daarmee de eerste mannelijke atleet op nationaal niveau in Canada die 'uit de kast' kwam.
 
Grote hit
'Voor mij was het een grote eer en het artikel werd een grote hit. Het ging de hele wereld over en ik kreeg berichten van iedereen. Het was geweldig!'
 
In de zomer van 2014 ging hij naar Nederland om voor Lycurgus te spelen. Daar voelt hij zich goed op zijn gemak.
 
Grappen
'Sinds ik in Nederland ben, is het geweldig! Het team accepteert me volledig en we maken overal grappen over. Ik denk dat dat aangeeft dat we er goed mee omgaan.'
 
Toch is homoseksualiteit ook in Nederland nog niet overal geaccepteerd. Mede daarom is het voor Voth belangrijk dat een topsporter als hij, zijn verhaal vertelt.
 
Rolmodel
'Het is belangrijk om een rolmodel te zijn, zodat mensen in de toekomst zichzelf kunnen zijn. Zodat mensen eerlijk naar zichzelf kunnen zijn en op kunnen groeien zonder vooroordelen', besluit Voth.
 
Lycurgus speelt woensdag in Novy Urengoy het heenduel in de Challenge Cup. Twee weken later komen de Russen naar Groningen.
Meer over dit onderwerp:
sport lycurgus
Deel dit artikel:

Recent nieuws