Afnemende wind zorgt voor minder hoge waterstand

Het water in de Waddenzee en de Eems is afgelopen nacht minder hoog gekomen dan verwacht. Hierdoor zijn problemen uitgebleven.
Waterschap Noorderzijlvest stelde dijkbewaking in langs de hele Groninger kust en in Delfzijl werden uit voorzorg de coupures gesloten. (Dit zijn plaatsen waar wegen dwars door dijken lopen, zoals op het Delfzijlster haventerrein)

Waakzaam

In Delfzijl kwam het water uiteindelijk tot een hoogte van drie meter boven NAP (Normaal Amsterdams Pijl). Aanvankelijk was rekening gehouden met een waterstand van vier meter boven NAP.
Toch was het afsluiten van de coupures niet overdreven, zegt Heine van Maar van het Waterschap: 'Een stand van vier meter boven NAP is vijftig centimeter hoger dan de havenkade. Als we de deuren niet zouden sluiten zou het water Delfzijl instromen. We zijn waakzaam.'

Spookt
Waakzaam zijn ook de inspecteurs langs de Groninger kust. Zo'n vijftig mensen zijn tot diep in de nacht in touw om de dijken in de gaten te houden.
Eén van hen is Henk Schol. Samen met twee collega's rijdt hij zijn ronde in de Emmapolder bij de Eemshaven: 'Op sommige momenten spookt het behoorlijk, met hagel en onweer. Maar de hoogte van het water valt me mee.'

Code oranje

Het KNMI waarschuwde zondagmiddag met code oranje voor extreem weer in Groningen, Friesland en Noord-Holland. Op het hoogtepunt van de storm werden windsnelheden van 100 tot 120 kilometer per uur gemeten.