Dam Op: haken, schilderen en zingen in Kloosterburen

Wiebe Klijnstra gaat zaterdag 5 december Dam Op in Kloosterburen
Creatief

De inwoners van Kloosterburen zijn creatief, dat blijkt elk jaar tijdens de carnavalsoptocht. Maar er wonen in Kronkeldorp ook nogal wat professionele kunstenaars.

Haken en drinken

Anne Wine Jansen bijvoorbeeld. Ze haakt (‘insteken, draad er omheen, doorhalen, draad er omheen en doorhalen’) grote en kleine objecten. Wiebe bewondert haar collectie en verbaast zich over het 'flessenhuis'. Daaraan wordt inmiddels 12 jaar gebouwd en gedronken.

Componeren en schilderen

Kloosterburen is het dorp van Lutje Laif-zanger en componist Arnold Veeman. Hij en z’n partner Maria Madelon van Velthoven bewonen een voormalige school. Kunstenares Maria Madelon schildert in een heel herkenbare eigen stijl sky-lines en gebouwen. Bovendien ontwikkelde ze een letter- en kleurenalfabet.

Kloppen en zingen

Hoe klein ook, Kloosterburen heeft een basisschool: Mandegoud. Dat is Gronings voor 'gemeenschappelijk bezit'. Wiebe klopt aan bij groep 2 van juf Ellen Huberts waarna de kinderen spontaan 'Hoor wie klopt daar kinderen?' zingen. Het is tenslotte bijna Sinterklaasavond.
Dam Op in Kloosterburen op TV Noord, zaterdag om 18.10 uur. Het programma wordt ieder half uur herhaald en is ook te bekijken via rtvnoord.nl en onze app.