Leerlingen Brederoschool in Stad zijn het meest mediawijs

© Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Groep 7 van de Brederoschool in Groningen is provinciewinnaar geworden van de vijfde editie van MediaMasters.
MediaMasters is het grootste mediawijsheidproject van Nederland voor groep 7 en 8. Kinderen leren zowel in de klas als thuis hoe ze wijs kunnen omgaan met (soaciale) media.

De Schaduw

Zo spelen ze vijf dagen lang een spel. Programmamanager Mary Berkhout: 'Dit jaar was niet alleen de grootste, maar ook de spannendste MediaMasters ooit. Het personage 'De Schaduw' was voor sommige kinderen zelfs een beetje te eng. Op Twitter, Instagram en Facebook reageerden kinderen die, tegen beter weten in, toch in het personage gingen geloven. Een mooie proeftuin dus voor hen om echt van nep te onderscheiden'.

Spannende finale

Ook kregen de leerlingen vragen over bijvoorbeeld cyberpesten, privacy en het vinden van betrouwbare informatie. Na een spannende finale beantwoordde groep 7 van de Brederoschool de vragen het snelst en het best.

MediaMaster

De klas ontvangt De Kindertaalkalender van Onze Taal en Kidsweek plus drie maanden toegang tot 'Mediawijs met Kidsweek in de Klas'. Alle deelnemers krijgen een certificaat en de titel 'MediaMaster'.

Het onzichtbare kind

Overigens hebben de leerlingen van de Brederoschool nog een prijs in de wacht gesleept. Een onderdeel van het spel MediaMasters is het maken van een filmpje. Dat moest gaan over iemand, die online geen respect krijgt. De leerlingen van de Brederoschool maakten 'Het onzichtbare kind' over een meisje, dat wordt gecyberpest. Het kind wordt verbeeld door een plastic pop. Pas als die door een klasgenootje wordt vastgepakt en getroost, wordt het meisje zichtbaar.
Met dit filmpje vielen de Groningers ook in de prijzen. Een professionele filmcoach komt naar de school en gaat de video 'pimpen'. In het voorjaar gaat de nieuwe versie in première in bioscoop De Nieuwe Kolk in Assen.