Rechtbank in Assen blijft volwaardige rechtbank

© RTV Drenthe
De rechtbank in Assen blijft een volwaardige rechtbank. Dat meldt de Raad voor de Rechtspraak. De Asser rechtbank behoudt alle zaken en ook de verplaatsing van kantoorbanen naar Groningen is van de baan.
In plannen die eind augustus verschenen, stond dat in Assen, Almelo, Alkmaar, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen niet meer alle rechtszaken zouden worden afgehandeld. Daardoor zouden op die plekken geen dure voorzieningen als beveiliging, cellenblokken en grote zittingszalen moeten worden betaald.
Verhuizen
Bij een eventuele sluiting van de rechtbank in Assen, zouden de zwaardere rechtszaken verhuizen naar de rechtbank in Groningen. Kleinere zittingen, zoals die van de kantonrechter, de politierechter en de bestuursrechter, blijven wel in Assen.

Verzet
De plannen stuitten op groot verzet in de betrokken plaatsen, maar ook bij rechters, advocaten, officieren van justitie en in de politiek. Rechters voerden actie en overhandigden vorige week een petitie aan Kamerleden.
Tijdens de behandeling van de justitiebegroting stemde een meerderheid in de Tweede Kamer vorige week voor een motie om geen rechtbanken in te krimpen en meer geld vrij te maken.
'Nu de politiek onze roep om extra geld gehoord en gehonoreerd heeft, kunnen we gaan kijken hoe we de huisvestingsparagraaf van ons toekomstplan kunnen herschrijven', zegt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak tegen RTV Drenthe.

Leegstand

De Asser rechtbank moet nu aan de slag om de leegstand in het gebouw - ontstaan door automatisering - tegen te gaan. De Tweede Kamer liet weten geen leegstand te willen financieren. Mogelijk worden delen van het pand verhuurd. Dan moeten wel eerst de verstoorde verhoudingen tussen het noordelijke rechtbankbestuur en het personeel in Assen opgelost worden.

Goed nieuws

Burgemeester Marco Out van Assen spreekt van goed nieuws. 'Het is verstandig dat de Raad voor de Rechtspraak het signaal van de Tweede Kamer heeft opgepakt. Er zitten nog wel een aantal voorbehouden in, dus de komende maanden is er nog veel werk te doen. Alle rechtbanken moet nu bezig met het bestrijden van leegstand. In Noord-Nederland moeten de verstoorde verhoudingen tussen het rechtbankbestuur en het personeel in Assen op korte termijn beëindigd worden.'
Advocaat Jan Maarten Pol, die zich tegen de inkrimping verzette, is erg blij met het besluit van de Raad voor de Rechtspraak. 'Het is een goede zaak dat de rechtbank behouden blijft voor onze provincie, een prachtig resultaat. Rechtspraak moet zichtbaar voor mensen. De komende paar jaar kunnen we rustig naar onze eigen rechtbank in Assen.'