Delfzijl slaat bij Alders alarm over massale schade in dorpen

Alarmerend. Zo noemt Delfzijl de omvangrijke schade aan huizen en gebouwen in de dorpen ten zuiden van de havenstad.
De gemeente heeft bij Nationaal Coördinator Hans Alders aangedrongen op snel onderzoek naar de oorzaak. In de meeste dorpen is meer dan de helft van de particuliere woningen aanzienlijk beschadigd. Het gaat onder meer om Woldendorp, Termunterzijl, Termunten, Borgsweer en Wagenborgen.

Levensgevaarlijk huis ontruimd

Voorbeeld daarvan is de A.G. Gorterweg in Woldendorp. Daar hebben bijna alle huizen schade. Het Centrum van Veilig Wonen heeft zondagavond een woning die al in de stutten stond ontruimd. De woning is door eerdere schades in combinatie met de storm 'levensgevaarlijk' geworden, zo is de geëvacueerde familie medegedeeld.
De gemeente vindt dat de inwoners van de dorpen snel antwoord moeten krijgen op de vraag wat er aan de hand is. 'Dit is een zorgwekkende situatie. De inwoners hebben recht op duidelijkheid. Daarom hebben we Alders gevraagd heel snel onderzoek te doen.'
Belangengroep Waakzaam Woldendorp vecht al lange tijd voor erkenning van de grote problemen. Over de oorzaak van de schades is geen twijfel: de gaswinning. Het afwikkelen daarvan stokt in de meeste gevallen omdat het vaak om een combinatie gaat van bodemdaling, aardbevingen en een slappe ondergrond. Ook liggen de dorpen buiten de officiële contourenkaarten van de NAM en officiële instanties.

'Alles gaat hier kapot'

'Er moet nu toch snel iets gebeuren, voordat alles hier kapot gaat. Die hele gaswinning vernielt onze dorpen', zegt Miriam Mercuur-Van der Meer, die blij is met het verzoek van de gemeente tot snel onderzoek.
Ook de NAM kondigde eerder dit jaar aan te onderzoeken wat er in de dorpen aan de hand is. Volgens woordvoerder Sander van Rootselaar gaat dat binnenkort gebeuren. 'Wij maken ons zorgen over de situatie daar en willen weten wat er aan de hand is.'