Hoogezand-Sappemeer geeft groen licht voor crematorium

De gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer is maandagavond akkoord gegaan met de vestiging van een crematorium bij de Kielsterachterweg door uitvaartorganisatie Monuta.
Het gaat om een relatief klein crematorium, waar per jaar ongeveer 600 crematies zullen plaatsvinden.
Tegen de bouw was bezwaar gemaakt door omwonenden en de eigenaren van volkstuintjes naast de bouwlocatie. Zij hadden vooral moeite met het strooiveld naast het crematorium.

Asresten

De bezwaarmakers waren bang dat asresten zouden verwaaien en vervolgens in de omgeving en op de zelf geteelde groenten terecht zouden komen.
Monuta en de gemeente besloten daarop het strooiveld te schrappen. In plaats daarvan komt er de mogelijkheid om asresten naast het crematorium te begraven in biologisch afbreekbare urnen.
Nabestaanden die de as van hun dierbaren willen verstrooien kunnen daarvoor terecht op begraafplaats De Stille Hof, verderop in Hoogezand.

Einde aan zoektocht

Met dit besluit komt een einde aan de zoektocht die Monuta in 2007 begon naar een geschikte plaats om een crematorium te bouwen in Hoogezand.
De uitvaartorganisatie dacht enkele jaren geleden te kunnen gaan bouwen in het Drevenbos, maar die locatie viel af na massaal bezwaar van omwonenden.