Echtgenote saunabaas moet mogelijk naar strafrechter voor uitkeringsfraude

Beauty Sauna Peize
Beauty Sauna Peize © Google Street View
De echtgenote van de eigenaar van Beauty Sauna Peize moet zich mogelijk voor de strafrechter verantwoorden voor uitkeringsfraude. Dat bleek maandag bij de bestuursrechter in Groningen.
Het UWV wil geld terug van de vrouw, omdat zij ondanks haar WAO-uitkering in de zaak van haar man heeft gewerkt. De vrouw was het niet eens met de hoogte van het bedrag en stapte naar de rechter. Als die bepaalt dat de vrouw 50.000 euro of meer moet terugbetalen, dan is het UWV verplicht aangifte doen bij het Openbaar Ministerie.

Manager

Volgens het UWV had de vrouw tussen 2007 en 2012 voor minimaal 26 uur per week een leidinggevende functie bij het bedrijf. Hierdoor streek zij onterecht 85.000 euro op.
Als manager was ze volgens oud-werknemers dagelijks op het werk. Ze had een eigen kantoor en stuurde de hoofden van de afdelingen aan.
Andere getuigen, die nog wel werkzaam zijn bij Beauty Sauna Peize, zeggen dat de vrouw maar enkele uren per week aanwezig was. Volgens hen overlegde ze slechts met haar echtgenoot, die op zijn beurt uiteindelijk besliste.

Geen schot in de zaak

Advocaat Ubo van Ophoven, die de vrouw bijstaat, hekelde de wijze waarop onderzoek is gedaan naar de vermeende fraude. Zo zou de Arbeidsinspectie in 2013 de zaak aan het rollen hebben gebracht.
Van Ophoven bestrijdt dit: 'Uit niets is gebleken hoe het onderzoek is gestart.' Bovendien zouden met name ex-werknemers zijn gehoord en relevante getuigen niet.
Volgens de advocaat is het onderzoek gebaseerd op 'horen zeggen' en zijn er lukraak conclusies getrokken. Het ergste vindt de jurist dat de vrouw onnodig lang aan het lijntje is gehouden. 'Door de opstelling van UWV zat er geen schot in de zaak.'

Onzorgvuldigheden

De rechter stelt binnen zes weken vast hoeveel 'waardeerbare' uren niet zijn doorgegeven en moeten worden terugbetaald.
'Had u deze gewerkte uren bijgehouden en doorgegeven, dan hadden we hier nu niet gezeten. U hebt wel onzorgvuldigheden opgeworpen', zei de rechter tegen de vrouw.