ZZP Nederland: 'Zelfstandigen zitten niet te wachten op CDA-plan'

Belangenorganisatie ZZP Nederland uit Groningen denkt niet zzp's zijn geholpen met het CDA-plan om de positie van zelfstandige ondernemers te verbeteren.
Als het aan de CDA-fractie in de Tweede Kamer ligt, worden zzp'ers een soort verkapte werknemers. Ze zouden in elk geval doorbetaald moeten worden bij ziekte en daarvoor dus ook premie moeten afdragen.
Tegelijk zouden werkgevers nog maar twee maanden, in plaats van twee jaar, het loon bij ziekte moeten doorbetalen. Als de ziekte langer duurt, zou het personeel, zowel zzp'ers als gewone werknemers, uit een collectieve regeling betaald moeten worden, vindt het CDA.

Onduidelijkheid

Volgens Leo Kits van ZZP Nederland - met 37.000 leden de grootste belangenclub voor zelfstandige ondernemers in ons land - zorgt dit niet voor meer zekerheid bij zzp'ers, maar juist voor onduidelijkheid over de positie van zzp'ers.
'Dit is duidelijk een proefballonnetje van het CDA. Uit onderzoek onder onze achterban blijkt ook dat zij geen verplichtingen willen als het gaat om verzekeringen', stelt Kits.
Hij beaamt dat veel zzp'ers op dit moment onderverzekerd zijn. 'Maar er is nooit onderzocht waarom dat zo is. Veel zzp'ers bouwen voor zichzelf zekerheid in via bijvoorbeeld een werkende partner of door geld achter de hand te houden.'

'Praten over passende oplossingen'

Kits is wel blij dat de politiek nadenkt over de positie van zzp'ers: 'Alleen jammer dat er nooit met belangenorganisaties als de onze of met zzp'ers zelf wordt gesproken om de problematiek in kaart te brengen en zodoende met passende oplossingen te komen.'
ZZP Nederland hoopt alsnog met het CDA in gesprek te gaan.