'Je zou verwachten dat Defensie alles doet om deze mensen te beschermen'

© RTV Noord
'Wij volgen dit dossier over de giftige stoffen nauwgezet. We hebben het over mensen, die met hart en ziel voor Defensie hebben gewerkt en zich hebben ingezet voor vrede en veiligheid. Dan verwacht je dat Defensie alles doet om deze groep te beschermen.'
Chroom-6

Dat zegt D66-Kamerlid Wassila Hachchi over het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de gezondheidsrisico's van het gebruik van chroom-6 door Defensie. Voormalig Defensie-personeel is onder meer in Ter Apel blootgesteld aan de kankerverwekkende stof chroom-6.

Minister aan de tand voelen

Volgens Hachchi duurt het RIVM-onderzoek veel te lang. 'De minister zei van tevoren dat het onderzoek één tot twee jaar zou duren, maar we zijn nu twee jaar verder en er is nog geen zicht op wanneer het wordt afgerond.'
Het Kamerlid gaat minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie (VVD) hier dinsdag tijdens het vragenuurtje op aanspreken.

Wantrouwen

'Minister Hennis moet veel meer vaart maken. Je hebt het over doodzieke mensen', zegt Hachchi. Volgens haar gaat er ook van alles mis met de coulanceregeling. Die was bedoeld om een gebaar te maken en om het vertrouwen te herstellen. Ik hoor verhalen dat mensen voor die regeling worden afgewezen. Het wantrouwen is alleen maar gegroeid', aldus Hachchi.