Staatsbosbeheer draait proef met zwaar materieel in Oost-Groningen

Staatsbosbeheer gaat in Oost-Groningen proefdraaien met een nieuwe vorm van bosrandbeheer. Gehoopt wordt dat dit effectiever en dus goedkoper is dan het beheer tot nu toe.

De stilte in natuurgebied De Tjamme tussen Finsterwolde en Beerta wordt ruw verstoord door lawaai van grote voertuigen op rupsbanden en een houtversnipperaar. Met drie, vier tegelijk verdwijnen de stammetjes in de muil van de machine, om vervolgens als snippers in een grote vergaarbak geblazen te worden.

Systematisch

De hele bosrand wordt systematisch afgewerkt. 'Een groot verschil met vroeger', vindt boswachter Annet de Jong. 'Toen werkten we reactief, nu pro-actief.'
Met andere woorden: de bosrand wordt uitgedund voordat bomen andere vegetatie verdringen of bijvoorbeeld te veel gaan overhangen. Vroeger werd er vaak pas ingegrepen als er al problemen waren en dan ook nog op ad-hocbasis.

Bio-massa

Nu worden alle bosranden in een groot deel van Oost-Groningen stuk voor stuk afgewerkt. De tot snippers verwerkte bomen worden als biomassa verkocht aan energiecentrales. 'We proberen op die manier een deel van de kosten van het bosrandbeheer terug te verdienen', zegt De Jong.
Het gaat om een proef van een jaar. Daarna wordt bekeken of de nieuwe beheermethode op grotere schaal wordt ingevoerd.