'NAM moet aardgascondensaattanks verplaatsen'

© RTV Noord
De NAM moet de tanks met twintigduizend kubieke meter aardgascondensaat, die in Farmsum staan, verplaatsen. Dat vindt de Partij voor de Dieren.
Volgens de partij staan de tanks nu levensgevaarlijk dicht bij woningen en is het condensaat wel degelijk gevaarlijk en ontvlambaar. De NAM beweert het tegendeel.

Mensenlevens niet voorop

'Ook hier staan veiligheid en mensenlevens weer niet voorop, maar gaat het om makkelijk geld verdienen over de rug van de Groningers', schrijft Statenlid Ankie Voerman. Zij wijst er verder op dat er in 2005 in Warffum twee doden vielen bij een explosie in een tank met aardgascondensaat van de NAM. 'Daar ging het om slechts dertig kubieke meter. Hier betreft het twintigduizend kubieke meter condensaat', benadrukt Voerman.

Aardbevingen

'De NAM wint op dit moment in Groningen het meeste gas uit het cluster oost, waar het Chemiepark Delfzijl en het tankenpark met het aardgascondensaat zich bevinden. Dit vergroot de kans op zwaardere aardbevingen en dus op risico's, zoals explosies', schrijft de Partij voor de Dieren.
De partij wil alle gegevens van inspecties en onderhoud van de aardgascondensaattanks boven water hebben. Ook wil ze een onafhankelijk onderzoek naar de risico's van het tankenpark.