Onderzoek naar chroom-6 wordt niet versneld

© RTV Noord
Het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar het gebruik van het kankerverwekkende chroom-6 bij Defensie kan niet worden versneld.
Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Veel partijen vinden het onderzoek te lang duren.

Zorgvuldig en objectief

Volgens Hennis 'is duidelijk dat een verdere versnelling tot een onaanvaardbare aantasting van de kwaliteit van het onderzoek zal leiden. Aangezien de zorgvuldigheid en objectiviteit van het onderzoek van primair belang zijn, zal het traject derhalve op de eerder afgesproken wijze worden doorlopen'.

Ter Apel

Meer dan 2400 mensen, die bij Defensie met chroomhoudende verf werken of hebben gewerkt, hebben zich laten registreren bij een speciaal meldpunt. Onder hen zijn ook oud-medewerkers van het NAVO-depot in Ter Apel.

Nog vele maanden

Het onderzoek van het RIVM gaat nog vele maanden duren. De Kamerleden wilden sneller resultaat, omdat een deel van de mensen, die met chroom-6 hebben gewerkt, ernstig ziek is.