Eerste bomen pluktuin Landgoed Nienoord staan

Appel- en perenbomen en struiken met frambozen, bramen en andere bessoorten, waar iedereen van mag plukken. Dat is het idee achter de pluktuin op het Landgoed Nienoord. Leerlingen van de SWS Leek plantten woensdag de eerste bomen en struiken.
staat bij elke fruitsoort een bord met informatie over de herkomst en eigenschappen van het fruit. Ook staat er dan een informatiebord dat vertelt over de historie van de plek zelf.

Contouren

De pluktuin is namelijk aangelegd op de plek tot in de jaren zestig van de vorige eeuw een boerderij stond. 'De contouren van de boerderij zijn straks terug te zien in de tuin', zegt Sjoerd Geelink van de gemeente Leek. 'Aan de manier waarop de bomen en struiken worden geplant kun je straks zien waar het voor- en achterhuis hebben gestaan.'

Oud boerenerf

De pluktuin komt aan de noordzijde van Landgoed Nienoord, langs de Westerheerdtlaan op een oud boerenerf. De boerderij is vijftig jaar geleden gesloopt. Het terrein was nog altijd braakliggend.
In de pluktuin zijn appel- en perenbomen van Groningse, Drentse en Friese rassen poot. Het eerste fruit moet volgend jaar geplukt kunnen worden.