PvdA wil weten waarom Alders dorpen Oldambt negeert

© Arnoud Bodde/RTV Noord
Heeft burgemeester Pieter Smit van Oldambt gelijk dat de inwoners van zijn gemeente anders worden behandeld dan andere inwoners van het aardbevingsgebied? Op die vraag wil de PvdA in de Tweede Kamer een antwoord van minister Henk Kamp van Economische Zaken.
dat Nationaal Coördinator Alders aankondigt begin volgend jaar onderzoek te doen naar de massale schadegevallen in de dorpen ten zuiden van Delfzijl. Hij wijst er daarbij op dat dorpen als Nieuwolda, 't Waar en Nieuw-Scheemda in hetzelfde schuitje zitten. Smit wil daar nog deze week een gesprek over met Alders.

Zelfde omstandigheden

Hij krijgt steun van de PvdA, die hierover kamervragen heeft gesteld. De partij wil van Kamp weten waarom er geen nader onderzoek naar de situatie in de dorpen in de gemeente Oldambt wordt gedaan. 'Terwijl de omstandigheden, zoals de ondergrond, hetzelfde zijn,' aldus de PvdA.
Ook vraagt de partij of de schade-afwikkeling in deze dorpen net zo traag als in de gemeente Delfzijl verloopt. In de dorpen ten zuiden van Delfzijl hebben meer dan de helft van de woningen forse schade. Vaak wordt die niet erkend. Dat houdt verband met een combinatie van bodemdaling, slappe ondergrond en aardbevingen.
De PvdA wijst de minister erop dat de genoemde plaatsen in Oldambt maar een paar kilometer verderop liggen. De partij wil dat Kamp regelt dat Alders zijn onderzoek uitbreidt naar de gemeente van burgemeester Pieter Smit.