Burgemeester Haren weet wie jonge drugsgebruikers zijn

Burgemeester van Haren Pieter van Veen praat vanavond met ouders van middelbare scholieren van wie de naam recent is opgedoken in een onderzoek naar softdrugsgebruik.
Tachtig ouders uit de gemeenten Haren, Groningen en Tynaarlo zijn per brief benaderd, omdat hun zoon of dochter softdrugs zou kopen van een dealer die onlangs is aangehouden.

'Signalen over uw zoon of dochter'

In de brief - in bezit van RTV Noord - benadrukt Van Veen dat hij de avond organiseert 'vanuit de zorg die ik heb over de signalen van (soft)drugsgebruik onder jongeren, waaronder uw zoon of dochter. Het doel van deze bijeenkomst is niet het strafrechtelijk traject in te gaan. Dit wordt alleen gevolgd bij recidive of het dealen van (soft)drugs.'
Naast burgemeester Van Veen zijn vanavond ook het Openbaar Ministerie, wijkagenten, een jeugdarts van de GGD en een preventiemedewerker Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) aanwezig.
De politie verwijst voor een reactie naar de gemeente Haren.

'Allemaal wel eens een pilsje gedronken'

'We hebben vroeger allemaal wel eens een sigaretje gerookt of een pilsje gedronken', zegt Van Veen tegen RTV Noord. 'Maar softdrugs is schadelijk.' Hij wil niet reageren op de namen van scholen waar de leerlingen naartoe gaan en wil over de inhoud van het onderzoek verder niks zeggen.
'Ik noem nadrukkelijk geen scholen', zegt Van Veen. 'Het gaat ons om de ouders en de relatie tussen ouder en kind. Die band willen we vanavond ook benadrukken.'
Waarschuwingsbrief
Het Zernike College in Haren wil niet op de brief reageren. ´Dit is een initiatief van de gemeente´, zegt woordvoerder Joyce Dekker. 'Wij zijn hier niet bij betrokken.' Bij het Maartenscollege in Haren was woensdag niemand van de directie bereikbaar. Die school stuurde in april al een keer een algemene waarschuwingsbrief over softdrugsgebruik aan ouders.

>>> Lees ook: Maartenscollege Haren maakt zich zorgen om drugsgebruik leerlingen

Aangehouden door politie

Middelbare scholieren in Haren zeggen tegen RTV Noord dat ze weten dat onlangs een softdrugsverkoper uit Haren is aangehouden door de politie. Uit zijn telefoon zou informatie zijn gehaald op basis waarvan de gemeente nu naar tachtig adressen een brief heeft gestuurd.

'Dealer deed goede zaken'

De aangehouden dealer was volgens scholieren meerderjarig, zat niet meer op de middelbare school en deed daar ´goede zaken´. Ze vertellen dat op hun school meerdere leerlingen softdrugs verkopen en gebruiken, bijvoorbeeld in een tussenuur. 'Volgens mij gaat de school hier veel te naïef mee om', zegt een 18-jarige jongen.