Bureau Steinfort: de pijn voorbij

Het eerste schot doorboort zijn linkerbovenarm. Reza haalt diep adem. Hij zet de loop van zijn pistool op z'n linkerzij en haalt de trekker over. Hij sluit z'n ogen en verbijt de pijn. Zijn hand trilt als hij voor de derde keer schiet. De kogel veroorzaakt een gapende wond in zijn rechterkuit.
Het is eind mei 2013. Reza strompelt naar buiten en belt 112. Vervolgens zakt hij in elkaar op het dakterras van zijn sportschool.
Het lijkt een onwaarschijnlijk verhaal, toch is justitie ervan overtuigd dat het zo is gegaan: de sportschoolhouder heeft zichzelf verwond. Reza Balili beweert dat hij het slachtoffer is van een overval. Maar justitie is er zeker van dat het gaat om een toneelstukje, zorgvuldig gepland en in scene gezet door Balili zelf. Om het verhaal geloofwaardiger te maken zou hij zijn sportschool ook nog eens in brand hebben gestoken. De vraag die nu op ieders lippen brandt: waarom?
Dat iemand zichzelf neerschiet komt op zich vaker voor. Er zijn militairen die zichzelf letterlijk in de voet schieten omdat ze niet op uitzending willen. En een medewerker van Geldnet uit Duiven schoot zich ooit in zijn schouder. Later bleek hij onderdeel van het complot. Maar waarom schiet iemand drie keer? Eén keer is genoeg, zou je zeggen. En dan ook nog met zogeheten 'hollow points', kogels gemaakt om zoveel mogelijk schade aan te richten.
Zou het zo kunnen zijn dat Reza Balili helemaal geen pijn heeft gevoeld? De pijngrens van een kickbokser ligt nu eenmaal hoger dan die van de gemiddelde Nederlander. Uit onderzoek blijkt bovendien dat topsporters, maar bijvoorbeeld ook soldaten, als geen ander in staat zijn om pijn te verdringen. Na de wedstrijd of de veldslag komen ze er vervolgens achter dat ze een gekneusde enkel of een kogel in hun been hebben. In het geval van Balili ging het pas echt mis na aankomst in het ziekenhuis. Hij kreeg een hartaanval. Niet vanwege zijn verwondingen maar als gevolg van de stress en de pijn.
Stel dat het inderdaad Balili was die de trekker overhaalde, dan blijft de vraag: waarom? Zat hij zo krap bij kas dat hij de verzekering pootje wilde lichten? Nee, want zover bekend had hij geen financiële problemen. Of was het een 'schreeuw om aandacht' omdat de vergunning voor zijn nieuwe sportschool nog niet binnen was? Onwaarschijnlijk, want een paar weken later opende hij alsnog de deuren. En met succes, want voor het tweede jaar op rij is sportcentrum Balili verkozen tot het beste van de gemeente Groningen.
Een ontkennende verdachte en ogenschijnlijk geen motief. En dat in één van de meest bizarre zaken van de afgelopen tijd. Na tweeënhalf jaar snakken alle betrokkenen naar openheid van zaken, inclusief ondergetekende. Morgen staat Reza Balili terecht op verdenking van brandstichting, wapenbezit en het doen van valse aangifte. Het gaat om een zogeheten regiezitting, de inhoudelijke behandeling volgt later dit jaar. We zullen dus nog even geduld moeten hebben.