NAM: 'Schade buiten contourlijn aardbevingsgebied verwaarloosbaar'

Schade aan huizen en gebouwen buiten de contourlijn van het aardbevingsgebied wordt nagenoeg niet veroorzaakt door aardbevingen. Tot die conclusie komt adviesbureau Arcadis na onderzoek in opdracht van de NAM.
Het onderzoek richt zich op alle schadegevallen in het westen van de stad Groningen, Kropswolde, Finsterwolde, Veendam en het gebied tussen Zuidhorn en Hornhuizen.
Arcardis maakt daaruit op dat de kans dat schades in deze gebieden door aardbevingen zijn ontstaan kleiner is dan één procent. 'En daarmee is de kans op aardbevingsschade verwaarloosbaar voor alle huizen in de vijf onderzochte gebieden,' concludeert het bureau, dat al jaren voor de NAM werkt.

Alleen aardbevingsschade

De NAM wijst er in een toelichting op dat alleen aardbevingsschade wordt vergoed. Of alle bewoners in deze gebieden met schade een vergoeding zullen ontvangen valt nog te bezien.
De conclusie van het onderzoek is opmerkelijk. Juist vanuit de gebieden buiten de officiële contourlijn komen veel schademeldingen binnen. Volgens Arcadis zijn er verschillende oorzaken voor die schade. Daarbij worden onder meer verkeer, bouwwerkzaamheden en slechte bouw genoemd.

Controle onafhankelijk deskundige

Het onderzoek wordt aangeboden aan Nationaal Coördinator Hans Alders. Hem is gevraagd de uitkomsten te controleren. Hij schakelt daarbij een onafhankelijk deskundige in die moet kijken of de juiste conclusies worden getrokken.
Arcadis heeft in de vijf gebieden veertig gebouwen onder de loep genomen. Daarnaast zijn gegevens van gebouwsensoren en het meetnetwerk van het KNMI geanalyseerd.
De inwoners van het gebied die schade hebben gemeld zijn woensdagavond per brief over de uitkomsten geïnformeerd. Daarin wordt benadrukt dat er geen vergoeding wordt gegeven voor schades die niet door aardbevingen wordt veroorzaakt.