Bedelstaf dreigt voor Bierumer modelhennepkwekers

© Jos Schuurman (FPS)
'Als John en Ines moeten betalen, dan raken ze aan de bedelstaf.'
Dat zegt advocaat Tim Vis van Spong Advocaten over de twee 'modelhennepkwekers' uit Bierum.

Vijftigduizend euro

Zij moeten donderdagochtend voor de Groninger rechtbank verschijnen. Het Openbaar Ministerie eist het geld op dat ze met hennepteelt zouden hebben verdiend. Het gaat om bijna vijftigduizend euro.

Belasting

De Bierumers worden modelkwekers genoemd, omdat ze naar eigen zeggen biologisch kweken, niet knoeien met elektriciteit en netjes belasting betalen. Daarnaast bevinden ze zich niet in het criminele circuit.

Bedelstaf

Advocaat Vis zegt dat de Bierumers helemaal geen vijftigduizend euro hebben verdiend met hun hennepteelt. 'Door de jaren heen zijn meerdere hennepplantages bij hen opgerold. Het steeds weer opstarten heeft hen flink wat geld gekost', zegt Vis.
Bovendien wilde het stel volgens de advocaat de spagaat in het gedoogbeleid aan de kaak stellen. Hennep mag onder voorwaarden wel verkocht, maar niet geteeld worden.
'Wat ons betreft kan het niet zo zijn dat deze twee, die jarenlang hebben geprobeerd om veilig en verantwoord een weg te zoeken uit het gedoogbeleid, tot de bedelstaf worden gereduceerd'.

Voorwaardelijke straffen

Het Gerechtshof in Leeuwarden bepaalde eerder dat zowel de 50-jarige Bierumer als zijn 40-jarige vriendin drie maanden voorwaardelijke celstraf krijgen met een proeftijd van twee jaar.
Tegen die uitspraak gaan de Bierumers in cassatie.