UMCG krijgt half miljoen voor bloedvatonderzoek

© Erik Hogeboom/RTV Noord
Het UMCG in Groningen krijgt een Europese subsidie van een half miljoen euro voor onderzoek naar ontstekingen aan bloedvaten. Het gaat daarbij om ernstige ontstekingen die vaak op oudere leeftijd ontstaan door het eigen afweersysteem, de zogeheten (auto)immuunziekten.
Internationaal onderzoeksproject

Het onderzoek van het UMCG maakt deel uit van het internationale RELENT-project, waarin negen onderzoeksinstituten en drie biomedische bedrijven samenwerken. De Europese commissie heeft aan het project 6 miljoen euro toegekend voor 4,5 jaar.

Opvlammingen

De onderzoekers willen weten of er tests ontwikkeld kunnen worden, waarmee het opvlammen van bloedvatontstekingen bij individuele patiënten kan worden voorspeld.
Een groot aantal patiënten heeft daar last van, terwijl bij andere patiënten die opvlammingen weinig voorkomen. De tests moeten leiden tot behandeling op maat.

Regelmechanisme

Verder onderzoeken de Groningers of het regelmechanisme, dat de afweer remt of activeert, bij patiënten met bloedvatontstekingen ontregeld is. Ook willen ze weten of veroudering daarbij een rol speelt.
Het is al bekend dat het immuunsysteem bij ouder worden minder goed werkt en dat dit een risico vormt voor het ontwikkelen van auto-immuunziektes.