Gemeente Bedum krijgt minstens twee nieuwe schoolgebouwen

De Togtemaarschool in Bedum
De Togtemaarschool in Bedum © Google Street View
De gemeente Bedum wil minstens twee nieuwe schoolgebouwen bouwen. Zes bestaande scholen moeten aardbevingsbestendig gemaakt worden en voor drie daarvan ziet het college nieuwbouw als oplossing. Eén school wordt bouwkundig versterkt.
Aan de Vlijt in Bedum moet een nieuw gebouw voor de openbare Togtemaarschool komen. In het andere nieuwe gebouw moeten de twee basisscholen in Zuidwolde komen. Die zitten middenin een fusie. Dat gebouw komt op de locatie van de huidige openbare R.A. Venhuisschool.

Later besluit

Het is nog niet bekend of ook de Bedumer Walfridusschool en De Regenboog (gedeeltelijke) nieuwbouw of bouwkundige versterking krijgen. Daar moet nog een besluit over worden genomen.

Versterken en sluiting

De Gereformeerde basisschool De Horizon in Bedum kan bouwkundig worden versterkt. De Haven in Onderdendam sluit mogelijk per 1 augustus 2016. Als de school wel open blijft, dan wordt het gebouw versterkt.

Noodscholen

Tijdens de werkzaamheden aan de gebouwen worden de leerlingen in Bedum in een tijdelijke noodschool gestopt. Die in Bedum komt ten zuiden van de ijsbaan te liggen. De omvang van de school is nog niet bepaald. In 2016 moet het noodgebouw er zijn.
De scholen in Zuidwolde komen tijdelijk in noodlokalen bij het gebouw van CBS De Akker.

4 miljoen tekort

Het plan voor de scholen kost 13 miljoen euro. Volgens de gemeente gaat de NAM hier een groot deel aan meebetalen. De gemeente komt nog wel 4 miljoen euro tekort en hoopt samen met de Nationaal Coördinator Hans Alders een oplossing te vinden. Binnen drie jaar wil het college dat de hele operatie klaar moet zijn.
Donderdag 10 december vergadert de gemeenteraad over de plannen.