Oud-advocaat krijgt zes jaar cel voor drogeren en moordpoging echtgenote

© FPS/Jos Schuurman
De rechtbank in Zwolle heeft een 60-jarige oud-advocaat uit Noordhorn veroordeeld tot zes jaar cel, omdat hij zijn partner heeft geprobeerd te vermoorden. Tegen de man was acht jaar cel geëist.
Het paar was vorig jaar in september twintig jaar samen. Na een faillissement van zijn kantoor in 2012 kampte de man naar eigen zeggen met financiële en psychische klachten. Hij wilde die dag in september een einde maken aan zijn leven en zijn partner hierin meenemen.

Morfine en mes

De bedoeling was de vrouw met morfinepillen om het leven te brengen. Toen dit niet lukte, probeerde de man haar te doden met een mes. De vrouw ontwaakte tijdig en het bleef bij een poging.
De voormalige advocaat wilde geen verklaring afleggen. Ook heeft hij beperkt meegewerkt aan een psychiatrisch onderzoek. Hierdoor is niet vast komen te staan in hoeverre de daad de man kan worden aangerekend.

Zelfdoding

Hij werd twee dagen na dit voorval in zijn woning aangehouden. Daar had hij zichzelf in de badkamer opgesloten en dreigde hij met zelfdoding.
De rechtbank heeft rekening gehouden met de omstandigheden waarin dit is gebeurd en met het feit dat de man langdurig de wens heeft gehad uit het leven te stappen.

'Magere motivatie'

Advocaat Mathieu van Linde noemt de motivatie van de rechtbank erg mager. Volgens hem is het maar de vraag of de man zijn vrouw inderdaad heeft gedrogeerd.