Schip ramt spoorbrug bij Weener

Een groot vrachtschip heeft donderdagavond de spoorbrug bij het Duitse Weener geramd. Daardoor ligt het treinverkeer tussen Bad Nieuweschans en Leer plat. Ook kunnen er op dit moment geen schepen langs.
Het vrachtschip zou in volle vaart tegen de spoorbrug over de Eems zijn geknald. Dat zegt althans de kapitein van het schip dat achter het vrachtschip voer tegen belangenvereniging Schuttevaer.

Honderd meter lang schip

Het gaat om de Emsmoon, een 112 meter lang vrachtschip. Volgens de kapitein van het schip erachter kondigde de brugwachter een trein aan en beloofde hij daarna de brug open te doen voor het vrachtschip. Toch stopte het schip niet.

Grote schade

Het gevolg is dat het schip de 335 meter lange Friesenbrücke grote schade heeft
aangebracht. De brug is begin jaren '50 gebouwd en verbindt Weener met Westoverledingen.

Bussen

Een woordvoerder van Arriva laat weten dat er voorlopig bussen blijven rijden tussen Bad Nieuweschans en Leer. De vervoerder gaat vrijdagochtend kijken hoelang er geen treinen kunnen rijden.

Tientallen schepen

Volgens woordvoerder Marie-Lou Gregoire van Groningen Seaports passeren wekelijks tientallen schepen de vaarroute. Het gaat dan met name om schepen die vanuit de Eemshaven of de haven van Delfzijl naar Duitsland gaan.
De botsing met de brug komt uitgerekend nu er deze week een loket voor Duitse treinkaartjes op station Groningen is geopend.