ME'ers kregen psychische klachten na ontruiming Wolters Noordhoff

Veel ME'ers die 25 jaar geleden in de vuurlinie stonden bij de veldslag rond kraakpand Wolters Noordhoff in de stad kregen psychische klachten. Dat zegt oud-politieman Jan Peter Alberts zondag bij Cunera.
Doden

De ME'ers die als eersten bij de rellen arriveerden vochten urenlang tegen meer dan honderd krakers die hen met stenen en andere projectielen bekogelden. Alberts stond met een groepje van tien ME'ers in de Rode Weeshuisstraat. 'Het heeft heel, heel weinig gescheeld of we hadden ons vuurwapen moeten gebruiken om ons te verdedigen. Dan waren er zeker doden gevallen', zegt hij.

Reünie met kraker

Het ME-peloton van Alberts hield vorige week een reünie. Daar was ook een kraker van het Wolters Noordhoff-complex bij aanwezig. De kraker wil anoniem blijven. Volgens Alberts is er een open en eerlijk gesprek gevoerd. De krakers zouden zich niet bewust zijn geweest van het gevaar dat ze liepen.

Ziekteverzuim

Destijds was er geen nazorg voor de ME'ers, iedereen moest direct weer aan het werk. Pas anderhalf jaar later, toen bleek dat er veel ziekteverzuim was, kwam er een gesprek met een psycholoog.

Nazorg

Gé ten Have was er 25 jaar geleden ook bij en werkt nog steeds bij de politie. Volgens hem is de ontruiming een omslagpunt geweest voor de politie wat betreft nazorg. Ten Have en Alberts noemen allebei de slag om het Wolters Noordhoff-complex de heftigste gebeurtenis in hun loopbaan.
Cunera zie je zondag om 18.10 op TV Noord. Het programma wordt ieder half uur herhaald en is ook te zien via onze app en rtvnoord.nl.