'Sinterklaas zijn is een emotie, een beleving'

Het is vrijdagochtend een topdrukte boven de winkel van Koopal Haarwerken aan de Noorderhaven in Groningen. Vanaf 6.00 uur 's ochtends worden hier vele hulpsinterklazen en pieten 'opgetuigd' voor hun belangrijke werk.
Hulpsinterklazen

Er is nauwelijks plaats om te manoeuvreren op de krappe bovenverdieping boven de winkel.

Je ziet er hulpsinterklazen in diverse stadia van wording. De een met enkel wat schmink op het gezicht, de andere bijna klaar om behoedzaam de smalle trap af te dalen zonder over de lange rode mantel te struikelen.

Panty

In de hoek van de keuken staat een Zwarte Piet zich in twee zwarte panty's te wurmen. Twee over elkaar, omdat andere de huid nog te zien is.Gaat de eerste al moeilijk, de tweede is helemaal een hels karwei. 'We zijn het ook niet gewend om deze dingen aan te trekken', puft Piet.

Layla Koopal

Het stralende en schijnbaar rustige middelpunt van deze drukte is Layla Koopal. Zij is al jarenlang hartstochtelijk liefhebber van alles wat met het Sinterklaasfeest te maken heeft. Haar motto: Sinterklaas speel je niet, Sinterklaas ben je.
Zij helpt vrijdag diverse mannen van middelbare leeftijd die transformatie zo goed mogelijk te laten maken. Niet alleen door ze te kleden en te schminken, ook door ze het gedrag van een échte Sinterklaas bij te brengen.
Layla Koopal: 'Sinterklaas zijn is een emotie, een beleving, die breng je over naar kinderen, en dat is liefde die je doorgeeft'.

Kloppend hart

Eén voor één verlaten de hulpsinterklazen en hun hulpjes het pand. Ze zijn nog wat onwennig met de lange gouden staf en de kriebelende golvende baard, maar vastbesloten hun taak zo goed mogelijk uit te voeren. Buiten, op schoolpleinen door de hele stad, kijken duizenden kinderen met kloppend hart reikhalzend uit naar hun komst.
Ook de rest van de provincie staat vrijdag in het teken van Sinterklaas. Zo heeft de goedheiligman voor zijn bezoek aan Haren de witte schimmel ingeruild voor een sjieker vervoersmiddel: