Delfzijlster haven wordt wachtkamer voor schepen door gesneuvelde brug

© Bumbumbambi/Twitter
De vernieling van de spoorbrug over de Ems bij het Duitse Weener heeft grote gevolgen voor de Noordelijke binnenvaartscheepvaart. Donderdagavond ramde een vrachtschip de brug, die daardoor zwaar beschadigd raakte.
Het gevolg van
is dat de enige route voor binnenschepen tussen Groningen en Duitsland is gestremd.

Wachten

'Schippers die op weg waren naar Duitsland kunnen niets anders doen dan wachten in de haven van Delfzijl, totdat de vaarweg weer open is', zegt woordvoerder Marie-Lou Gregoire van havenschap Groningen Seaports.
'Sinds donderdagavond liggen er drie vast. Er zijn nog tien schepen onderweg die ook vast komen te liggen', verwacht Gregoire.

Schadeposten

De gevolgen van de stremming zijn groot, zegt de woordvoerder: 'Voor de schippers is het een schadepost, maar voor de bedrijven die afhankelijk zijn van de lading ook. Daarbij gaat het om zoutverlading, papierverlading en lading van allerlei chemische bedrijven. Wij zijn de belangrijkste doorvoerhaven naar Duitsland.'

Oplossing in zicht

Volgens Gregoire is er uitzicht op een snelle oplossing voor het scheepvaartverkeer: 'Dat zeg ik wel met een slag om de arm, hoor', benadrukt ze.
'Eén gedeelte van de brug is zwaarbeschadigd en daar zal de stremming voor het treinverkeer ook nog wel even zo blijven. Maar bij een ander gedeelte zijn ze aan het kijken of ze het scheepvaartverkeer kunnen doorlaten, dat zal dan met boeien moeten gebeuren.'